Kuchnia mazurska w Wilkasach

Wilkasy to znana mazurska miejscowość wypoczynkowa, z racji swego położenie najchętniej odwiedzana, przez wszelkiego rodzaju wodniaków. Nikogo nie powinno to dziwić, bo wioska, niemal z każdej strony sąsiaduje z jeziorem. Ale urlop i nocleg w Wilkasach to także dobry wybór na urlop dla wszystkich smakoszy, którzy pragną poznać tradycyjna kuchnię mazurską.

Kuchnia mazurska to niezwykła mieszanka kuchni polskiej i niemieckiej. Ponadto ze względu na ciężka prace i dość trudne warunki klimatyczne, kuchnia tego regionu charakteryzuje się potrawami raczej tłustymi i sytymi. Podstawowe produkty, bez których nie ma kuchni mazurskiej to przede wszystkim ryby, kapusta, wędzona słonina w papryce, śmietana, masło, owoce runa leśnego i oczywiście ziemniaki. Co do przypraw, to najczęściej w kuchni mazurskiej używany jest kminek, majeranek oraz kardamon. Jeśli chodzi o ryby, to na Mazurach jedzone są właściwie pod każda postacią, a więc wędzone, smażone oraz zupa rybna. Prawdziwym rarytasem jest zupa rybna z dodatkiem raków, przyprawiona specjalnymi ziołami i korą z brzozy.
Do niejako sztandarowych potraw, które będąc na Mazurach, spróbować trzeba koniecznie należą:

* fraszynki – to kotlety przygotowane z gotowanych ziemniaków z mięsnym farszem,

* dzyndzałki (inna nazwa to dybdzałki) – to rodzaj pierogów z farszem z wołowiny i boczku, można je serwować jako samodzielne danie lub w rosole czy barszczu.

* wereszczaki – schab duszony w kwasie buraczanym z dodatkiem utartego chleba,

* pokuczaj – kulki mięsa wieprzowego, obtoczono w pokrojonej w kostkę skórkę chleba.

W kuchni mazurskiej dużą rolę odgrywają także proste, ale sycące zupy:

* karmuszka – zupa z fasoli i kapusty, zaprawiona pomidorami i śmietaną,

* szczawianka – jak sama nazwa wskazuje, jest to zupa robiona ze szczawiu,

* zupa z soczewicy z dodatkiem śliwek i kaszanki,

* zupa chlebowa,

* zupa ziemniaczano-chrzanowa,

* jusznik – w innych regionach Polski, znana jako czernina, czyli zupa na kaczej krwi.
Wszystkie te potrawy można skosztować podczas pobytu w Wilkasach (zerknij tu o noclegach). Wystarczy tylko wybrać się do regionalnej restauracji lub też, jeśli korzysta się akurat z noclegów w agroturystyce, poprosić o ich przygotowanie gospodynię. Z pewnością warto to zrobić, aby poszerzyć swe kulinarne horyzonty.

Jedna myśl nt. „Kuchnia mazurska w Wilkasach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>